LuisterGids: Het pianoconcerto

Muziekschool De Pinte, Polderdreef 42 (gebouwen Erasmus De Pinte) 01-05-2021 - 10:00

Op 3 mei 2021 begint de 63ste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het is dan opnieuw aan de pianisten om zich van hun allerbeste kant te laten zien. Dat willen we in muziekschool De Pinte natuurlijk in de kijker zetten!

Het derde pianoconcerto van Sergei Rachmaninov zal onvermijdelijk weer het meest gespeelde concerto zijn. De winnaars van de laatste twee edities zetten er het publiek alvast telkens mee in vuur en vlam. Tijdens deze LuisterGids willen we daarom van naderbij bekijken wat dit werk zo iconisch maakt. We banen ons een weg doorheen de vele mythes die rond het concerto hangen (denk maar aan de film "Shine") en we gebruiken het werk om meer te weten te komen over de geschiedenis van het genre: Wat is een pianoconcerto Uberhaupt? Waarom is het een van de meest spraakmakende genres in de klassieke muziek? Hoe gaat een componist als Rachmaninov met zo een lange traditie aan de slag? En wat betekent het voor pianisten vandaag om dit en andere concerti tijdens een wedstrijd te brengen?

De bedoeling is dat we op het einde van de vier samenkomsten beter leren luisteren en vooral genieten van dat derde pianoconcerto van Rachmaninov - en wie weet zelfs de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd kunnen voorspellen?

De docent:

Tobias Hermans is sinds jongs af aan gebeten door klassieke muziek. Vanuit die passie schreef hij een doctoraat over Schumann en Wagner. Als onderzoeker Duitse Letterkunde aan de Universiteit Gent bestudeert hij hoe de wijze waarop we spreken en schrijven over muziek onze manier van luisteren naar muziek beïnvloedt. Verder presenteert Tobias op urgent.fm wekelijks Leitmotiv, een programma waarin hij aan de hand van onbekende en verrassende verhalen een rode draad weeft door een eindeloos oeuvre klassieke muziek.

Deze workshop is toegankelijk voor iedereen, van kenner tot amateur!

Alle workshops worden georganiseerd conform de geldende coronamaatregelen (afstandsregels, grootte van de groepen, ventilatie...).

 


Lesmoment: Zaterdag van 10u - 11u30

Lesdata: 1, 8, 29 mei

Prijs: Niet-leden: €65 / Leden: €50

Leeftijd: Alle leeftijden

Top