Muziek op latere leeftijd - Presentatie (Voorbij)

Cultuurzaal, Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP) Polderbos 20, De Pinte 22-3-2022 - 19:00

Denkt u dat het te laat is om nog muziek te leren?

"NOOIT", zegt dr. Muzaffer Çorlu, muzikant, psycholoog en doctor in kunstwetenschappen. 

De kracht van muziek beschermt de hersenen tegen functieverlies en werkt de schade veroorzaakt door hersenziekten, die gepaard gaan met veroudering, tegen. Naast de cognitieve voordelen zijn ook de positieve effecten op psychologisch en fysiologisch vlak aanzienlijk, ongeacht de leeftijd waarop men begint met muzieklessen.

Ondersteund door talrijk wetenschappelijk onderzoek van over de hele wereld raden specialisten mensen, vooral de iets ouderen (pakweg 50+), aan om met muziek te beginnen. Dankzij de plasticiteit van de hersenen resulteert het op latere leeftijd beginnen musiceren in nieuwe verbindingen in de hersenen, wat veel cognitieve stoornissen zoals bv. Alzheimer helpt voorkomen. De positieve effecten die muzikanten die van jongs af bezig zijn met muziek ondervinden, worden volgens een recente studie zelfs bijna geëvenaard bij mensen die op latere leeftijd met muziek beginnen!

Lezing (nieuwe datum)

Op dinsdag 22 maart 2022, om 19.00u, geeft Dr. Muzaffer Çorlu (docent aan Muziekschool De Pinte) een lezing in de cultuurzaal van het OCP over deze en andere positieve effecten van muziek op het verouderende lichaam en de verouderende geest.

Via de knop 'inschrijven' kan je gratis aanmelden voor deze boeiende lezing.

Proefproject

Daarnaast organiseert Muziekschool De Pinte in samenwerking met het Lokaal bestuur een gratis proefproject met 55-plussers.

Tijdens een proefperiode krijgen 24 deelnemers wekelijks gedurende 2 maanden klassieke gitaarlessen. Het positief effect van muziek zal nagegaan worden door een aantal psychologische en fysiologische tests voor én na een proefperiode te vergelijken.

Opmerking: het artikel in het infoblad maakt melding van een proefproject met senioren. Dit is dus niet helemaal correct: iedereen vanaf 55 jaar kan deelnemen aan dit proefproject.

Of heeft u interesse om deel te nemen aan het proefproject met de gitaarlessen? Geef dit aan in het formulier via de knop 'inschrijven' wij houden u op de hoogte!


Top