Project Gitaarlessen voor 55+

Muziekschool De Pinte, Polderdreef 42 (gebouwen Erasmus De Pinte) 26-4-2024 - 08:30

Denkt u dat het te laat is om muziek te leren?

"NOOIT", zegt dr. Muzaffer Çorlu, muzikant, psycholoog en doctor in kunstwetenschappen.

De kracht van muziek beschermt de hersenen tegen functieverlies en werkt de schade veroorzaakt door hersenziekten die gepaard gaan met veroudering, tegen. Naast de cognitieve voordelen zijn ook de positieve effecten op psychologisch en fysiologisch vlak aanzienlijk, ongeacht de leeftijd waarop men begint met muzieklessen.

Ondersteund door talrijk wetenschappelijk onderzoek van over de hele wereld raden specialisten mensen, vooral de iets ouderen (pakweg 50+), aan om met muziek te beginnen. Dankzij de plasticiteit van de hersenen resulteert het op latere leeftijd beginnen musiceren in nieuwe verbindingen in de hersenen, wat veel cognitieve stoornissen zoals bv. Alzheimer helpt voorkomen. De positieve effecten die muzikanten die van jongs af bezig zijn met muziek ondervinden, worden volgens een recente studie zelfs bijna geëvenaard bij mensen die op latere leeftijd met muziek beginnen!

Doel van het Project
Met dit project dagen we de gangbare perceptie uit dat muzikale vaardigheden en talentontwikkeling enkel voorbehouden zijn aan jongeren. Door op latere leeftijd een muziekinstrument te leren bespelen, wordt niet alleen het cognitieve en psychologische welzijn bevorderd, maar worden ook verborgen talenten en muzikale passies ontdekt en ontwikkeld.

Dit project illustreert dat talentontwikkeling geen leeftijdsgrenzen kent!


Proefproject Gitaarlessen

Muziekschool De Pinte organiseert in samenwerking met het Lokaal bestuur Gavere een gratis proefproject met 55-plussers. Tijdens een proefperiode krijgen 40 deelnemers wekelijks gedurende 2 maanden klassieke gitaarlessen.

Deze gitaarlessen zullen doorgaan op 8 vrijdagochtenden gedurende de periode 26 april tot 14 juni 2024.

Omwille van statistische redenen wordt er gekozen voor 20 vrouwen en 20 mannen, voornamelijk zonder muzikale achtergrond en geen leeftijdslimiet.

De lessen gaan door in groep, in een ontspannen sfeer en zijn specifiek op maat van volwassenen.

Het project wordt (buiten een kleine administratieve kost) gratis aangeboden en deelnemers zonder instrument krijgen aan een verlaagd tarief een kwalitatief huurinstrument aangeboden.

Voor, tijdens en na de muzieklessen wordt een vragenlijst door de deelnemers ingevuld om psychologische en andere feedback te verzamelen.

Heeft u interesse om deel te nemen aan het proefproject met de gitaarlessen? Schrijf je vrijblijvend in voor dit boeiende experiment en wij laten je tegen zondag 7 april ten laatste weten of je kan deelnemen!

Deadline om in te schrijven voor het proefproject: zondag 24 maart 2024.

Gratis deelname (admin. kost €20)

Lezing 'Muziek en het Brein'

Daarnaast geeft Dr. Muzaffer Çorlu (docent aan Muziekschool De Pinte) op dinsdag 19 maart 2024, om 19.30u, een lezing in de cultuurzaal van het Ontmoetingscentrum De Racing te Gavere over de positieve effecten van muziek op het verouderende lichaam en geest.

Toegang is gratis en reservatie verplicht.


Inschrijven


Top